Verktyg för att skapa digitalt material

Canva är en design-plattform för att skapa interaktivt material, trycksaker och film.

Du kan också skapa grafik för sociala medier, presentationer, affischer, dokument och annat visuellt innehåll. Du hittar tutorials här.

Det kan användas i din webbläsare eller som en app på din mobiltelefon. Appen har färdiga mallar som användare kan använda och redigera. Den har en lättanvänd drag-and-drop funktion som gör den till ett kraftfullt designverktyg för alla. Användare kan också betala för fysiska produkter som ska skrivas ut och skickas.

Du hittar tutorials här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser för förberedelse inför undervisning

Språk: svenska m.fl.

Tillgänglig: webbläsare, app för android, app för iPad/iPhone

Kostnad: gratis

Classroomscreen är ett verktyg för visuellt innehåll, material och instruktioner.             

Classroomscreen är ett digitalt verktyg som hjälper dig att visa material och instruktioner på ett tydligt och visuellt sätt för eleverna. Det är ett verktyg som stödjer dina undervisningsaktiviteter och uppmuntrar elevernas engagemang i klassrummet. Det finns en instruktionsfilm som förklarar mer om hur du kan använda Classroomscreen.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser för förberedelse inför undervisning, Resurser att använda i klassrummet

Språk: Engelska

Tillgänglig som: Webbresurs

Kostnad: Gratis 

Emaze är ett verktyg för

presentationer, elektroniska kort, spel och bildberättelser. 

 Emaze är ett webbverktyg som är lättanvänt och effektivt för att skapa olika typer av innehåll som presentationer, enkla hemsidor, elektroniska gratulationskort, spel och visuella berättelser. Verktyget är lämpligt för lärare som vill erbjuda eleverna olika verktyg för innehållsskapande än den klassiska Power Point och för att skapa eget undervisningsmaterial att använda under lektionerna. Du kan hitta exempel, handledningar och instruktionsvideor här.

Registrering kan göras genom att ange e-postadress och lösenord eller genom att använda ett Facebook-konto. Vid registrering kan du välja mellan flera intresseområden: design, ledning, försäljning, student, elev, utbildning, utbildningsteknikspecialist, etc.

Efter inloggning kan du välja mellan ett gratis- eller betalningskonto. Ett gratis konto tillåter dig att skapa upp till 12 stycken innehåll samtidigt.

Det skapade innehållet är offentligt tillgängligt och det finns inga integritetsinställningar, så det är viktigt att lärare är medvetna om detta faktum innan eleverna skapar innehåll.

Ett gratis konto tillåter inte innehåll att sparas på din egen dator för offline-användning. Emaze-webbverktyget stöds på de senaste versionerna av Firefox, Internet Explorer, Safari och Google Chrome. Google Chrome rekommenderas för alla Windows-användare från version 7 och uppåt.

Du hittar en instruktionsvideo här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, Resurser för elever

Språk: svenska

Tillgänglig som: App för Android och Windows

Kostnad: Gratis

Flip är ett digitalt verktyg för att skapa och dela videouppgifter.               

Här är steg-för-steg-instruktionerna för att använda Flip:

Skapa ett konto: Besök info.flip.com och skapa ett konto genom att klicka på "Logga in" och välja "Registrera dig". Fyll i dina uppgifter och verifiera kontot via e-post.

Skapa en ny "Grid": Efter att du har skapat ditt konto loggar du in och klickar på "Skapa en ny Grid". Ge din "Grid" ett namn och en kort beskrivning.

Skapa en "Topic": När din "Grid" är skapad kan du skapa en "Topic" genom att klicka på "Skapa en ny Topic". Ge din "Topic" ett namn och en beskrivning.

Spela in en video: Klicka på "Spela in" för att spela in en video. Du kan antingen spela in direkt på Flipgrid eller ladda upp en video som du har spelat in på förhand.

Skicka in din video: När du har spelat in din video kan du skicka in den genom att klicka på "Skicka in". Du kan även välja att titta på och ändra din video innan du skickar in den.

Titta på andra videor: Du kan titta på videor som andra användare har skickat in genom att klicka på "Visa". Du kan även lämna kommentarer på dessa videor.

Dela din Grid: När du har skapat din Grid och Topic kan du dela den med andra genom att klicka på "Dela". Du kan kopiera länken och skicka den till dina elever eller lägga till den på din klasswebbplats.

 

Information:

Huvudsakligt syfte: Digitalt verktyg för att skapa och dela videouppgifter.

Språk: Engelska

Tillgänglig som: Webbläsarbaserad plattform.

Kostnad: Gratis, men det finns även en betalversion med fler funktioner.

I LearningApps kan du skapa interaktiva moduler.  
     

LearningApps låter dig skapa block och interaktiva moduler.

LearningApps är en webbplats och en Web 2.0-applikation som hjälper dig skapa elevaktiviteter (moduler eller appar). Du kan välja mellan flera olika mallar, skapa din aktivitet och dela den i din klass. Verktyget är användbart för att stödja inlärnings- och undervisningsprocesser med små interaktiva moduler.

Du hittar en instruktionsfilm här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser för användning i klassrummet, Resurser för elever

Språk: engelska, tyska, spanska, franska, italienska, ryska

Tillgänglig som: Webbresurs

Kostnad: Gratis


Nearpod är en plattform för att skapa interaktiva lektioner.    

Nearpod  engagerar elever och underlätta undervisning med hjälp av teknologi. Med Nearpod kan du kontrollera vad dina elever ser och få feedback i realtid. Eleverna kan delta i lektioner som innehåller virtual reality, 3D-objekt, PhET-simuleringar och mycket mer. Interaktiva funktioner som ökar elevens röst inkluderar aktiviteter som öppna frågor, omröstningar, quiz och samarbetsbräden. Du hittar en introduktionsvideo på Nearpods Youtube-kanal. Nearpod fungerar med alla klassrumstekniker, från iPads och iPhones till Macs och Chromebooks.

Du hittar tutorials här.


Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, Resurser för elever

Språk: Engelska

Tillgänglig som: App för Android och Windows

Kostnad: Gratis

I PowerPoint kan du skapa presentationer, film, animationer, giffar och informationsmaterial.

Instruktion för hur man använder PowerPoint:

Öppna PowerPoint: Klicka på PowerPoint-ikonen på din dator eller öppna programmet från Start-menyn.

Skapa en ny presentation: Klicka på "Ny presentation" för att starta en ny presentation eller välj en befintlig presentation att redigera.

Lägg till text: Klicka på "Infoga" i menyn och välj "Textruta". Skriv in din text i textrutan.

Lägg till bilder eller andra element: Klicka på "Infoga" i menyn och välj sedan "Bilder" eller annat element du vill lägga till, t.ex. ljud eller videoklipp. Välj sedan filen eller sök efter den på din dator.

Redigera layout: Klicka på "Format" i menyn och välj en layout som passar din presentation.

Anpassa presentationen: Du kan ändra textstorlek, typsnitt, bakgrundsfärg och mycket mer genom att klicka på "Format" i menyn och välja de önskade inställningarna.

Spara presentationen: Klicka på "Arkiv" i menyn och välj "Spara som" för att spara din presentation. Ange ett filnamn och välj en plats att spara filen.

Du hittar tutorials här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Skapa professionella presentationer för arbete eller skola.

Tillgänglig som: Program för Windows och Mac, samt som en webbapp.

Kostnad: Ingår i Microsoft Office-paketet, som har en prenumerationsavgift. En gratis version med begränsade funktioner finns också tillgänglig.

I Powtoon kan du skapa filmer med animationer och musik.    

Du hittar tutorials här.

I Prezi kan man skapa presentationer, filmer och infografik. 

Prezi är en webbaserad presentationsplattform som ger dig möjlighet att skapa dynamiska och interaktiva presentationer, filmer och infografik. Klicka på bilden ovan för att läsa mer.

ScreenPal gör det möjligt att spela in lärfilmer med hjälp av skärminspelning. 

Med ScreenPal kan man t ex spela in en genomgång man håller med hjälp av Google presentation. Inspelningarna kan enkelt konverteras till videoformat och delas med eleverna.

Verktyget är främst ett skärm-inspelningverktyg för datorer, men är också tillgängligt som en mobilapplikation. Verktyget är lätt att använda och erbjuder både en gratisversion och en premiumversion med fler funktioner. Du kan hitta handledningar och en introduktionsvideo på ScreenPals Youtube-kanal.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, resurser för eleverna

Språk: Engelska

Tillgänglig som: Web resurs

Kostnad: Gratis

SeekBeak är ett verktyg för att skapa interaktiva bilder och virtuella turer.

I SeekBeak kan du skapa interaktiva panoramabilder, 360-gradersfoton och virtuella turer. Du kan också skapa virtuella escape rooms. På SeekBeaks youtube-kanal hittar du exempel på hur resursen kan användas.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, Resurser för elever

Språk: Engelska

Tillgänglig som: Webbresurs

Kostnad: Gratis

Seesaw är ett verktyg som ger elever möjlighet att visa och dela sin kunskap.

Eleverna använder verktyg i Seesaw-appen för att skapa, reflektera och visa upp vad de lärt sig. När eleverna delar visar sina kunskaper i portfilien får lärare och familjer värdefulla insikter om vad eleverna kan och kan därmed bättre stödja deras utveckling under skolåret.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, Resurser för elever

Språk: Engelska

Tillgänglig som: App för Android och Windows

Kostnad: Gratis

Socrative är ett webbverktyg för att skapa frågesporter.                 

Socrative är ett gratis webbverktyg som främst används för att skapa och genomföra frågesporter.

Verktyget innehåller flera funktioner som till exempel att ställa flervals- och

rätt/fel-frågor med automatisk feedback. Det går även att skapa öppna frågor

som eleverna kan svara på.

Du kan även dela dina frågesporter med andra lärare och genomföra

frågesporter som tävlingar. När du har genomfört en tävling får du tillgång

till resultaten i realtid och kan se hur varje elev har svarat.

Ingen registrering krävs. Eleverna får en kod till ett virtuellt

rum som de kan nå via en webbläsare eller med app i mobilen.

Du kan registrera sig med sitt befintliga Google-konto. Med ett

gratis användarkonto kan du skapa ett virtuellt rum för upp till 50 elever. Här

hittar du en instruktionsfilm.

Information:

Huvudsyfte: Resurs att använda i

klassrummet

Språk: Engelska

Tillgängligt som: App för Android och

Windows

Kostnad: Gratis 

I Visme kan du skapa och dela presentationer och infografik. 

Visme låter dig skapa och dela presentationer, infografik och andra visuella format för publicering online, bädda in på din webbplats eller ladda ner för offlineanvändning. På Vismes YouTube-kanal finns det flera tutorials och designidéer att hitta. 

Du hittar tutorials här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, resurser för elever

Språk: Engelska

Tillgänglig som: Webbresurs

Kostnad: Gratisversion och betalversion

Wizer är ett digitalt verktyg där man kan skapa interaktiva arbetsblad. 

Wizer är ett digitalt verktyg för att skapa interaktiva arbetsblad.

Verktyget tillåter dig att lägga till olika aktiviteter och innehåll för att göra klassiska arbetsblad så interaktiva som möjligt, främja samarbete och uppmuntra utvecklingen av kritiskt tänkande.

Du kan lägga till bilder, länkar till relevant innehåll, video eller text. Denna applikation har också förmågan att skapa ett gratis användarkonto som erbjuder dig att skapa arbetsblad utan begränsningar. Arbetsblad kan länkas direkt till Google Classroom eller Edmondo.

Du hittar en instruktionsfilm här.

Information:

Huvudsakligt syfte: Resurser att använda i klassrummet, resurser för elever

Språk: Engelska och andra språk

Tillgängligt som: App för Android och Windows

Kostnad: Gratis 

WordCloud skapar visuella representationer av textinnehåll.

WordCloud

Word Cloud är ett digitalt verktyg som hjälper dig att skapa visuella representationer av textinnehåll baserat på frekvensen av olika ord. Med Word Cloud kan du skapa anpassade moln av ord för att synliggöra de mest använda eller betydelsefulla orden i en text. Här är en instruktion för att använda Word Cloud:

Instruktion:

Tips: Var noga med att använda en text som är relevant för ditt syfte när du skapar ett ordmoln. Ju längre och mer mångsidig texten är, desto mer intressanta och meningsfulla ordmoln kan du generera. Du kan också experimentera med olika inställningar och utseenden för att skapa unika och iögonfallande ordmoln.

Med Word Cloud kan du göra ditt textinnehåll mer visuellt tilltalande och lättförståeligt genom att framhäva de viktigaste orden. Utforska verktyget och använd det för att skapa intressanta presentationer, skolprojekt, marknadsföringsmaterial eller bara för att utforska och analysera textinnehåll på ett annorlunda sätt. Ha kul och experimentera med Word Cloud för att skapa imponerande
ordmoln som fångar uppmärksamheten. Med Word Cloud kan du verkligen ge liv åt dina texter och göra dem mer engagerande för din publik.

Fortsätt utforska Word Cloud och testa olika texter, inställningar och utseenden för att skapa unika och iögonfallande ordmoln. Det finns inga gränser för hur du kan använda detta verktyg för att förstärka din kommunikation och visualisera dina idéer.

Lycka till med att skapa fantastiska ordmoln med Word Cloud!

Information:

Huvudsakligt syfte: Skapa visuella representationer av textinnehåll

Språk: engelska m.fl.

Tillgänglig som: Webbtjänst, programvara och app för olika plattformar.

Kostnad: Gratis för grundläggande funktioner, premiumalternativ finns tillgängliga för extra funktioner.

Sidorna med digitala verktyg är skapade i samarbete med Erasmus- och EU-projektet ABEDi där ABF Vux har medverkat.